هشدار مسکو درباره عواقب بازی غرب در عرضه سلاح به کییف، فقدان بی طرفی سازمان ملل در حل بحران اوکراین، دفاع اردوغان از روابطش با پوتین، اذعان به وضعیت دشوار در شرق اوکراین و عدم ارسال سلاح تهاجمی از رم به کییف، از مهمترین رویدادها پیرامون جنگ است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، هیچ یک از کشورهای غربی به پیروزی اوکراین در درگیری نظامی با روسیه اعتقادی ندارند و تصمیم آنها برای افزایش تحویل تسلیحات به کییف، تنها برای نشان دادن ظاهری حمایت خود از این کشور است.
اسکات ریتر، افسر اطلاعاتی بازنشسته تفنگداران دریایی آمریکا در مصاحبهای با اشاره به این مسئله گفت: ناتو و متحدانش در رابطه با اوکراین به شدت دچار اختلاف شده اند: برخی کشورها با صراحت می گویند که در تامین تسلیحاتی کییف دخالتی نخواهند کرد و سایر کشورها نیز فقط به این امر وانمود کرده و تجهیزاتی را ارائه می دهند که در عمل کارآیی برای ارتش اوکراین نخواهد داشت.
به عقیده وی، در نهایت تمام تقصیرهای شکست به گردن "ولادیمیر زلنسکی" خواهد افتاد که از هم اکنون نسبت به شکست قریب الوقوع ارتش اوکراین به غرب هشدار داده است. این مقام نظامی آمریکایی سخنان چند روز قبل رئیس جمهوری اوکراین مبنی بر اینکه ورود تانک های آبرامز آمریکایی به این کشور در ماه آگوست دیگر بسیار دیر شده، را گواهی بر وضعیت غم انگیز نیروهای مسلح اوکراین در میدان نبرد با روسیه دانست.
در همین رابطه، شبکه تلویزیونی پرس تی.وی ایران نیز در گزارشی هشدار داده که آمریکا و متحدانش در ناتو به دلیل حمایت نظامی از دولت اوکراین به سمت یک "سناریوی فاجعه بار" نزدیک میشوند. در این گزارش یادآوری شد که حمایت غرب از نظامیان اوکراینی، انگیزهای مضاعف برای روسیه ایجاد کرده تا «گامهای به شدت تهاجمی» را برای اثبات جدی بودن «خط قرمزهای خود» بردارد. تحلیلگران هشدار داده اند که انتقال تسلیحات سنگین خطر گسترش جنگ و حملات تلافی جویانه احتمالی از سوی مسکو را افزایش داده است.
این شبکه میافزاید که یک ماه پس از آغاز جنگ، جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا قاطعانه اعلام کرد که ایالات متحده در اوکراین با روسیه نخواهد جنگید. با این حال، چندین مقام اطلاعاتی فعلی و سابق ایالات متحده شهادت داده اند که تعداد ماموران سازمان سیا و نیروهای عملیات ویژه آمریکا در اوکراین هر روز که می گذرد، بسیار بیشتر از قبل شده و آنها اکنون در حال انجام عملیات مخفی ضدروسی در این کشور هستند.
این در حالی است که چند روز قبل، استفان دوجاریک، سخنگوی رسمی دبیرکل سازمان ملل نیز اعلام کرد که تامین تانک به اوکراین حرکتی در جهت درست نیست. وی با اشاره به اینکه سازمان ملل قرار نیست هر بار که کییف سلاحهای جدید دریافت میکند، درباره آن اظهار نظر کند، نسبت به رقم خوردن سناریوی بسیار بدی برای مردم اوکراین در این رابطه هشدار داد.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به روز سی صد و چهل و یکم جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
***
ریابکوف: بازی بی شرمانه غرب در رابطه با عرضه سلاح به کییف، پایان بدی خواهد داشت
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه بامداد امروز در مصاحبهای هشدار داد که بازی بی شرمانه با عرضه سلاح به کییف برای کسانی که این بازی را به راه انداخته اند، پایان بسیار بدی خواهد داشت.
این دیپلمات بلندپایه به خبرگزاری نووستی گفت: این یک بازی بی شرمانه است که مطمئن هستم برای کسانی که اکنون با ژستی فداکارانه آن را بازی می کنند، پایان بدی خواهد داشت. ایالات متحده نه تنها عامل اصلی در کل بروز این بحران اوکراین، بلکه ذینفع اصلی روند اوضاع کنونی است.
ریابکوف توضیح داد که از جمله، واشنگتن اوکراین را به عنوان محلی برای آزمایش محصولات صنایع نظامی خود در نظر گرفته است. سیستم های مختلف تسلیحاتی و روش های استفاده از آنها، از جمله موارد مدرن و دوربرد، در آنجا آزمایش می شوند - همه اینها برای ارزیابی مقاومت این تسلیحات در برابر سلاح های روسی مورد آزمایش قرار می گیرند.
معاون وزیر خارجه افزود: علاوه بر این، آمریکاییها تلاش میکنند خرید تجهیزات نظامی خود را به اروپاییها تحمیل کنند و کشورهای اتحادیه اروپا را مجبور میکنند تسلیحات منسوخ شده خود را «برای خلاصی از شر آنها» را به صحنه تئاتر جنگ در اوکراین بفرستند.
شولتز امکان تحویل جنگندهها به اوکراین را رد کرد
اولاف شولز، صدراعظم آلمان بامداد امروز اعلام کرد که این کشور حتی به تامین جت های جنگنده به اوکراین هم فکر نمی کند. به گفته وی، مقامات برلین اجازه تشدید تنش بین روسیه و ناتو را نخواهند داد.
او در مصاحبه با تاگس اشپیگل گفت: «هیچ جنگی بین ناتو و روسیه وجود ندارد. ما اجازه چنین وخامت اوضاعی را نخواهیم داد. در این مورد ما با دولت فدرال، از جمله وزیر امور خارجه موافقیم. وضعیت نبرد در اوکراین بسیار پویا بوده و همه چیز به سرعت در حال تغییر است. در عین حال، ما بارها درخواست های کییف، به ویژه برای ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز اوکراین را رد کردیم. رئیس جمهور ایالات متحده جو بایدن و من توافق داریم که چنین اقدامی ناتو را مستقیماً وارد جنگ با روسیه خواهد کرد. و نباید چنین اتفاقی بیفتد. همچنین هفته گذشته در بوندستاگ به صراحت اعلام کردم که ما نیروی نظامی به اوکراین اعزام نخواهیم کرد.»
شولتز در پاسخ به سوالی درباره تحویل احتمالی جنگنده به اوکراین که در آمریکا و فرانسه مورد بررسی است، افزود: «این مسئله برای آلمان غیرقابل قبول است. نه، اصلاً بحث ارسال هواپیماهای جنگی مطرح نیست. من فقط می توانم به [همکاران] توصیه کنم که در مورد سیستم های تسلیحاتی وارد رقابت دائمی برای سهم داشتن بیشتر نشوند. به محض تصمیم گیری، اختلافات در آلمان آغاز خواهد شد. این امر بیهوده به نظر می رسد و اعتماد شهروندان به تصمیمات دولت را تضعیف می کند.»
اخیراً برخی کشورهای غربی به طور فعال در مورد امکان تأمین جنگنده های مدرن برای نیروهای مسلح اوکراین صحبت کرده اند. به ویژه، کشورهای حوزه دریای بالتیک و اوکراین بر گنجاندن جنگنده در بسته کمک های نظامی جدید اصرار دارند.
به نوشته روزنامه پولیتیکو، بحث تامین جت های جنگنده به کییف احتمالا بیشتر از موضوع تامین تانک جنجال به پا خواهد کرد. علاوه بر این، این نشریه هشدار داده که تامین جت های جنگنده به اوکراین می تواند به یک "کابوس لجستیکی" تبدیل شود، زیرا این هواپیماها به باندهای پرواز طولانی و با کییفیتی نیاز دارند که در اوکراین وجود ندارد.
مسکو: دبیرخانه سازمان ملل احتمال میانجیگری بی طرفانه در بحران اوکراین را رد کرده است
سرگئی ورشینین، معاون وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که دبیرخانه سازمان ملل داوطلبانه هرگونه امکان میانجیگری بی طرفانه خود در حل و فصل مناقشه اوکراین را رد کرده است. این دیپلمات در مصاحبه با روزنامه ایزوستیا که امروز دوشنبه منتشر شد، گفت: «دبیرخانه [سازمان ملل] تحت پوشش قطعنامه های مجمع عمومی، داوطلبانه امکان هرگونه میانجیگری بی طرفانه را منتفی کرده است.»
به گفته ورشینین، اعتبار دبیرخانه «به دلیل سالها فقدان عمل مناسب این ارگان بینالمللی تا حد زیادی تضعیف شده است»، در شرایطی که ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین و پترو پروشنکو، رئیسجمهوری پیشین او، آشکارا در اجرای تعهدات کییف تحت مجموعه اقدامات مورد تایید سازمان ملل و قطعنامه شورای امنیت برای اجرای توافقات مینسک کارشکنی کردند و کسی هم به آنها اعتراضی نکرد.
به گفته معاون وزیر خارجه روسیه، از همان آغاز بحران اوکراین در سال 2014، دبیرخانه سازمان ملل موضع گیری مبهمی اتخاذ کرد. وی یادآور شد: «ما هیچ انتقاد مستقیمی از کییف از زبان نمایندگان این سازمان نشنیدیم، حتی زمانی که این کشور در حال جنگ واقعی علیه شهروندان خود در مناطق شرقی بود.»
علاوه بر این، ورشینین افزود که روسیه همچنین هیچ درخواستی از سوی دبیرخانه برای گفتوگوی مستقیم کییف با مقامات محلی دونباس «آنطور که در قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل لازم دانسته شده» نشنیده است.
بلینکن: آمریکا نگران ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه است
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا که به قاهره سفر کرده است، شب گذشته ر گفتگو با شبکه تلویزیونی العربیه بار دیگر مدعی شد که ایالات متحده نگران تحویل ادعایی هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) و سایر تسلیحات نظامی از ایران به روسیه برای استفاده در عملیات نظامی در خاک اوکراین است.
وی در پاسخ به سئوالی در این باره گفت: ما همچنین شاهد هستیم که ایران با ارائه پهپادها و احتمالاً سایر سیستم های تسلیحاتی به روسیه، از اقدامات این کشور در اوکراین حمایت می کند. بنابراین تمرکز ما روی این مسئله خواهد بود و نگرانی بسیاری از کشورهای دیگر جهان نیز همین است."
مسکو و تهران بارها ادعای کشورهای غربی مبنی بر اینکه روسیه پهپادهای ایرانی را برای استفاده در اوکراین وارد می کند، رد کرده اند. دمیتری پسکوف، سخنگوی رئیسجمهوری روسیه، این گونه گزارشها را پوچ دانسته و تاکید کرد که ارتش روسیه از پهپادهای تولید داخل استفاده میکند.
اردوغان روابط خود با روسیه و پوتین را صادقانه خواند
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه روابط خود با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه را صادقانه و محترمانه خواند و یادآور شد که بطور کلی روابط بین ترکیه و روسیه بر همین اساس استوار است.
اردوغان در سخنرانی خود در میان جوانان شهر بیلجیک ترکیه گفت: ما در روابط خود با روسیه با احترام و اعتماد عمل می کنیم. و رابطه من با آقای پوتین نیز بر اساس صداقت است.
رهبر ترکیه همچنین یادآور شد که به رهبر روسیه پیشنهاد برگزاری نشست روسای جمهور ترکیه، روسیه و سوریه را داده است و اعتراف کرد که ایران هم می تواند به این مذاکرات برنامه ریزی شده بپیوندد. وی افزود: «ما می گوییم: لازم است روسیه، ترکیه و سوریه به صورت سه گانه به هم بپیوندند. اجازه دهید ایران نیز به این جمع ملحق شود، بیایید مذاکرات خود را به این شکل انجام دهیم تا صلح در منطقه برقرار شود.»
پیش از این، آخرین بار رهبران روسیه و ترکیه در تاریخ 16 ژانویه با یکدیگر گفتگوی تلفنی داشتند. در این مذاکرات، طرفین از جمله در مورد وضعیت پیرامون اوکراین و موضوع امکان دوباره مبادله اسرا، به ویژه مجروحان، صحبت کردند.علاوه بر این، پوتین و اردوغان بر تعهد خود به توسعه همه جانبه بیشتر همکاریها بین روسیه و ترکیه تاکید کردند.
پیش از آن نیز گفتگوی تلفنی پوتین و اردوغان در تاریخ 5 ژانویه انجام شده بود. در آن زمان رئیسجمهوری روسیه آمادگی مسکو را برای گفتوگو درباره اوکراین را اعلام کرد، مشروط بر اینکه کییف خواستههای طرف روسی که قبلاً اعلام شده، را برآورده کند.
زلنسکی وضعیت نبرد در منطقه آرتموفسک و اوگلدار را دشوار خواند
ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین اعتراف کرد که وضعیت نیروهای مسلح اوکراین در جهت گیری های آرتموفسک و اوگلدار در منطقه دونتسک بسیار دشوار است.
رئیس جمهور اوکراین شب گذشته گفت:"وضعیت بسیار سخت است. در آرتموفسک و اوگلدار و سایر مناطق دونتسک، شاهد حملات مستمر روسیه و تلاش های مداوم برای شکستن خطوط دفاعی ما هستیم."
اذعان وزیر دفاع اوکراین به وضعیت سخت نظامی در مناطق شرقی
آلکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین نیز روز یکشنبه در جمع ژنرال های ارتش اذعان کرد که وضعیت نظامی در جبهه شرق اوکراین بسیار دشوار است، ولی قابل کنترل است.
وی بااشاره به این واقعیت که دریافت تانک های وعده داده شده توسط کشورهای غربی و یادگیری نحوه استفاده از آنها موضوعی زمان بر است، ابراز امیدواری کرد که همه چیز تا ماه مارس آماده شود.
وزیر دفاع تاکید کرد: «مذاکرات در ائتلاف کشورهای حامی اوکراین در هفتههای اخیر بر این موضوع متمرکز شده است که آیا باید تانکهای جنگی مدرن را به کشور محاصرهشده عرضه کنیم یا خیر. لهستان، بریتانیا و ایالات متحده متعهد به ارسال تانک هستند و آلمان نیز این هفته با اعمال فشار شدید موافقت کرد که همین کار را انجام دهد.»
این در حالی است که چند روز قبل، استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل یادآور شد که تامین تانک به اوکراین حرکتی در جهت درست نیست و سناریوی بسیار بدی را برای مردم اوکراینرقم خواهد زد.
پیش از این، زوران میلانوویچ، رئیس جمهوری کرواسی نیز گفت که ارسال تانک به اوکراین تنها درگیری را طولانی می کند و این کشور در این اقدام دخالت نخواهد کرد.
وزیر خارجه ایتالیا: کییف تسلیحات تهاجمی از رم دریافت نخواهد کرد
آنتونیو تایانی، وزیر امور خارجه ایتالیا شب گذشته، یکشنبه در برنامه گفتگوی شبانه شبکه تلویزیونی Rai 3 اعلام کرد که رم سلاح های تهاجمی به کییف نخواهد داد. وی در عین حال یادآور شد که وضعیت در اوکراین بسیار دشوار است و ایتالیا آماده ارسال تسلیحات دفاعی به این کشور است.
وزیر خارجه افزود: ما هرگز تسلیحات تهاجمی ارسال نخواهیم کرد زیرا با روسیه در حال جنگ نیستیم، ما ادعایی علیه مردم روسیه نداریم، ما فقط از استقلال اوکراین دفاع می کنیم.
پیش از این، میخائیل پودولیاک، مشاور رئیس دفتر رئیس جمهور اوکراین، گفته بود که کییف در حال انجام مذاکرات سریعی با شرکای غربی برای تامین هواپیما و موشکهای دوربرد به این کشور است.
افسر اطلاعاتی آمریکا: هیچ کس در غرب به پیروزی اوکراین بر روسیه اعتقاد ندارد
کشورهای غربی تصمیم گرفته اند عمداً تحویل تجهیزات ناتو به اوکراین را افزایش دهند تا به طور ظاهری حمایت خود از مقامات کییف را نشان دهند. این مسئله روز یکشنبه توسط "اسکات ریتر" افسر اطلاعاتی بازنشسته تفنگداران دریایی ایالات متحده اعلام شد. به عقیده وی، هیچ یک از کشورهای ناتو به پیروزی اوکراین در درگیری با روسیه اعتقادی ندارند.
این مقام نظامی اطلاعاتی آمریکایی در مصاحبه با کانال یوتیوب Judging Freedom گفت: ناتو و متحدانش در رابطه با اوکراین به شدت دچار اختلاف شده اند. همه می دانید کشورهایی هستند که صریحاً می گویند در این امر دخالتی نخواهند کرد. سایر کشورها نیز فقط وانمود می کنند که مشارکت داشته و تجهیزاتی را ارائه می دهند که در عمل کارآیی برای ارتش اوکراین نخواهد داشت.
این افسر اطلاعاتی ارتش آمریکا یادآور شد، با وجود اظهارات اخیر در مورد انتقال تانک های غربی به کییف، تعداد نهایی آنها به نصف آن چیزی که ژنرال والری زالوژنی، فرمانده نیروهای مسلح اوکراین در دسامبر 2022 درخواست کرده بود، هم نخواهد رسید.
وی ابراز عقیده کرد که ناتو از طریق تامین تجهیزات برای ارتش اوکراین، یک تصویر سیاسی برای خود از آن جهت ایجاد می کند که ظاهراً این ائتلاف هر کاری که ممکن است را برای کمک به پیروزی کییف بر مسکو انجام می دهد. ولی در نهایت تمام تقصیرهای شکست به گردن رئیس جمهوری اوکراین، ولادیمیر زلنسکی، خواهد افتاد.
زلنسکی به غرب در مورد شکست قریب الوقوع ارتش اوکراین هشدار داده است
اسکات ریتر، افسر اطلاعاتی بازنشسته تفنگداران دریایی ایالات متحده در بخش دیگری از این مصاحبه اعلام کرد که سخنان ولادیمیر زلنسکی در این رابطه که ورود تانک های ام 1 آبرامز آمریکایی به اوکراین در ماه آگوست دیگر بسیار دیر شده است، گواه بر وضعیت غم انگیز نیروهای مسلح اوکراین در میدان نبرد با روسیه است.
افسر اطلاعاتی بازنشسته تفنگداران دریایی آمریکا توضیح داد: «منظور وی از اینکه در آن زمان دیگر خیلی دیر شده است، چیست؟ این بدان معناست که همه چیز دیگر تمام شده است و زلنسکی این واقعیت را می داند. مانند والری زالوژنی (فرمانده نیروهای مسلح اوکراین) و مانند همه مردم اوکراین. کییف بازنده خواهد شد مگر اینکه مقدار زیادی تجهیزات و تسلیحات بدست آورد که نخواهد داشت.»
به گفته این نظامی آمریکایی، کشورهای غربی نیز خود پیروزی اوکراین را زیر سوال می برند، به همین دلیل آنها تجهیزاتی را برای کییف می فرستند که "کارآیی برای آنها ندارد".
چند روز قبل، جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، هشدار داد که تحویل تانک های آبرامز به کییف ماه ها طول خواهد کشید.
پرس تیوی: آمریکا و ناتو به دلیل حمایت از اوکراین به سمت یک سناریوی فاجعهآمیز پیش میروند
شبکه تلویزیونی پرس تی.وی ایران در گزارشی اعلام کرد که ایالات متحده و متحدانش در ناتو به دلیل حمایت از دولت اوکراین به یک "سناریوی فاجعه بار" نزدیک خواهند شد.
در این گزارش که روز یکشنبه پخش شد، آمده است: «واشنگتن و ناتو به سناریوی فاجعهباری نزدیک میشوند که جو بایدن [رئیسجمهور آمریکا] آن را جنگ جهانی سوم نامیده است».
این شبکه یادآور شد که حمایت غرب از نیروهای نظامی اوکراینی، انگیزهای مضاعف برای روسیه ایجاد کرده تا «گامهای به شدت تهاجمی» را برای اثبات جدی بودن «خط قرمزهای خود» بردارد.
این گزارش میافزاید که یک ماه پس از آغاز جنگ، جو بایدن، قاطعانه اعلام کرد که ایالات متحده و متحدان ناتو در اوکراین با روسیه مبارزه نخواهند کرد. با این حال، چندین مقام اطلاعاتی فعلی و سابق ایالات متحده شهادت داده اند که تعداد نیروهای سازمان سیا و عملیات ویژه آمریکا در اوکراین هر روز که می گذرد، بسیار بیشتر از قبل شده و آنها اکنون در حال انجام عملیات های مخفی در این کشور هستند که اکنون گسترده تر از قبل شده است.
به گزارش این شبکه تلویزیونی، ایالات متحده و متحدانش در ناتو از خطوط قرمز خود در مورد انتقال تسلیحات سنگین به اوکراین عبور کرده اند. تحلیلگران هشدار داده اند که انتقال علنی حتی سلاح های سبک و معمولی هم خطر ایجاد جنگ گسترده تر و حملات تلافی جویانه احتمالی از سوی مسکو را افزایش داده، چه رسد به تحویل تسلیحات سنگین، تانک و هواپیما و این اقدامی بی پروایانه است.
نیوزویک: آمریکا درصد دسترسی به تیتانیوم اوکراین برای صنایع نظامی خود است
نشریه نیوزویک روز یکشنبه به نقل از منابع خبری ناشناس خود نوشت، حمایت غرب از کییف در سال گذشته به دلیل علاقه مقامات آمریکایی به ذخایر غنی فلز تیتانیوم در اوکراین است و اگر در این مناقشه پیروز شود، ایالات متحده به ذخایر ارزشمند این فلز دسترسی خواهد داشت.
به نوشته این نشریه، وزارت امور داخلی آمریکا تیتانیوم را به عنوان یکی از 35 ماده معدنی حیاتی برای اقتصاد و امنیت ملی ایالات متحده طبقه بندی کرده است. اما ایالات متحده همچنان بیش از 90 درصد از نیاز خود را وارد کرده و همه آن را نیز از طریق کشورهای دوست دریافت نمی کند. تیتانیوم کلید توسعه پیشرفته ترین فناوری های نظامی غرب است، بنابراین اکنون آنها در تلاش برای شناسایی، استخراج و استفاده از منابع گسترده این فلز در اوکراین هستند.
این فلز به طور گسترده در بخش نظامی برای تولید جت های جنگنده، بالگرد، کشتی، تانک و موشک های دوربرد استفاده می شود.
نویسنده مقاله در عین حال یادآور شده : "و اگر روسیه موفق شود معادن و کارخانه های این فلز در اوکراین را تصرف کند، مسکو نفوذ جهانی خود بر تمامی استراتژیک ترین منابع تیتانیوم جهان را افزایش خواهد داد."
در ماه دسامبر، خبرگزاری رویترز گزارش داد که سازنده هواپیمای ایرباس قصد دارد واردات تیتانیوم از روسیه را به طور کامل متوقف کند. همانطور که مشخص شد، برای این منظور این شرکت خرید تیتانیوم آمریکایی و ژاپنی را افزایش داده است.
در عین حال، همانطور که وال استریت ژورنال گزارش داد، در ماه ژوئن، ایرباس از اتحادیه اروپا خواست تا از طرح های اعمال تحریم ها علیه تیتانیوم روسیه دست بردارد. کارشناسان تخمین زدند که روسیه 65 درصد تیتانیوم مورد نیاز شرکت هواپیمایی ایرباس را تامین می کند.
انتهای پیام/